Prievozník (Färjkarlen) - Trenter, Stieg: 1914-1967; Smidová, Silvia: 1947-; Rostoka, Vladislav: 1948-; Herman, Hviezdoslav: 1922-2000 (Bratislava Smena, 1980)
Mladá lekárnička Kerstin Almarková zažije cestou domov od priateľky záhadné dobrodružstvo, ktoré sa ponáša na zlý sen. Keď na druhý deň nájde v novinách správu o smrti bývalého automobilového pretekára Petra Lillieho, uvedomí si, že tvár na fotografii patrí chlapíkovi z čudnej trojice, ktorú stretla predošlého večera. Obráti sa na políciu, ale tá jej výpoveď berie s rezervou. Kerstin sa preto pustí do pátrania na vlastnú päsť spolu s fotografistom Harrym Fribergom, ktorý sa takisto zaujíma o mŕtveho pretekára. Spoločnými silami napokon úspešne vyriešia prípad a odhalia skupinu páchateľov, ktorí sa neštítia ani vraždy v honbe za imaginárnym pokladom.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; dobrodružné romány; automobilové prostredie; próza; švédska literatúra - texty; Trenter, Stieg, vlastným menom Stig Ivar Johansson (švédsky novinár a spisovateľ detektívných románov. * 14.08.1914 Štokholm, Švédsko - 04.07.1967 Štokholm, Švédsko); Smidová, Silvia (slovenská prekladateľka z nemčiny a švédčiny, členka Slovenskej spoločnosti prekladateľov odbornej literatúry. * 23.03.1947 v Malackách, Slovensko -); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); Herman, Hviezdoslav (česko-slovenský kinematograf, prekladateľ. Národnosť slovenská. * 13.04.1922 Brodek, okres Přerov, Česko - 07.09.2000 Praha, Česko)