Babylon 1 - Figuli, Margita: 1909-1995 (Retro, 1980)
Historický román o rozpade chaldejskej ríše. Je to krajina medzi Eufratom a Tigrisom. Žijú tu ľudia, ktorí majú radi svoju krajinu, majú svojho boha a hlavné mesto Babylon. K takýmto ľuďom patrí starý Hamadan a jeho dcéra Nanai. Hrozí im nebezpečenstvo z Perzskej ríše, kde vládne kráľ Kýros. Chaldejci majú neschopného kráľa, mladého smilníka, majú schopného veliteľa vojsk. Nanai si vysnívala, že chce žiť v Babylone, a miluje Nebuzardara. Esagila je kňazské mesto v Babylone, uctievajú svojho boha, chcú zvrhnúť kráľa, uctievajú čas kvetov. Vtedy predávajú nevinnosť dievčat boháčom. Nanai ušla za Nebuzardarom, lebo ju predali.