Tri gaštanové kone - Figuli, Margita: 1909-1995 (Čítanie študujúcej mládeže, 1978)
Tri gaštanové kone od Margity Figuli patria k vrcholným dielam slovenského naturizmu. Novela naplno rozvinula kľúčové motívy slovenského naturizmu - normy, implikované prírodou v konflikte s normami, diktovanými civilizáciou, ambivalentná etika prírodného človečenstva, epické skúmanie významových možností prírodného či pohanského fatalizmu v kontraste s kresťanskou civilizáciou, napísal literárny historik Peter Valček. Novela, preložená do viacerých jazykov, priniesla autorke z jej diel najväčší úspech. Čitateľom ponúka klasický trojuholník dvoch mužov a ženy, v ktorom víťazí čistá láska.