Tri gaštanové kone - Figuli, Margita: 1909-1995; Chorváth, Michal: 1910-1982; Hložník, Vincent: 1919-1997; Vaša, Miroslav: 1920-1996; Dvořák, Antonín: 1914- (Bratislava Smena, 1967)
Tri gaštanové kone od Margity Figuli patria k vrcholným dielam slovenského naturizmu. Novela naplno rozvinula kľúčové motívy slovenského naturizmu ľ normy, implikované prírodou v konflikte s normami, diktovanými civilizáciou, ambivalentná etika prírodného človečenstva, epické skúmanie významových možností prírodného či pohanského fatalizmu v kontraste s kresťanskou civilizáciou, napísal literárny historik Peter Valček. Novela, preložená do viacerých jazykov, priniesla autorke z jej diel najväčší úspech. Čitateľom ponúka klasický trojuholník dvoch mužov a ženy, v ktorom víťazí čistá láska.
Biografia: Margita Figuli (Michal Chorváth).
Keywords: Figuri, Margita (slovenská spisovateľka lyrizovanej prózy - prózy naturizmu medzivojnového a povojnového obdobia, 2.10.1909 Vyšný Kubín - 26.3.1995 Bratislava); novely autorské; spoločenské novely; lyrizované novely; novely lyrizované; novely o láske; próza; Hložník, Vincent (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, sochár a pedagóg, 22.10.1919 Svederník, pri Žiline - 10.12.1997 Bratislava); Chorváth, Michal, pseudonymy Fero Pánik, Ján Lányi, Maco Zajac, Mišo, Pavel Klokoč (slovenský spisovateľ, publicista, prekladateľ. * 28.02.1910 Slovenské Pravno, Slovensko - 14.01.1982 Bratislava, Slovensko); Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko); slovenská literatúra - texty