Pasca - Fiš, Teodor: 1912- (Pôvodná próza, 1961)
Teodor Fiš roku 1939 odišiel ilegálne do Poľska a potom do Ruska, kde sa od 1942 ako vojak 1. čs. armádneho zboru zúčastnil v bojoch druhej svetovej vojny. Autentické zážitky z bojov Čs. armády v II. svetovej vojne zachytil v niekoľkých svojich románoch. V románe Pasca opisuje príbeh inžiniera Cedra na ceste za svojim šťastím...