Pasca - Fiš, Teodor: 1912-; Kaušitz, František (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1961)
Teodor Fiš roku 1939 odišiel ilegálne do Poľska a potom do Ruska, kde sa od 1942 ako vojak 1. čs. armádneho zboru zúčastnil v bojoch druhej svetovej vojny. Autentické zážitky z bojov Čs. armády v II. svetovej vojne zachytil v niekoľkých svojich románoch. V románe Pasca opisuje príbeh inžiniera Cedra na ceste za svojim šťastím...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Fiš, Teodor (slovenský prozaik. * 10.02.1912 Vrútky, Slovensko -); vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); Ćeskoslovenská armáda; próza; slovenská literatúra - texty