Maturantka Eva - Gabaj, Ferdinand: 1908-1974 (Slovenská próza, 1966)
Eva Drozdíková pochádza z odľahlej západoslovenskej dediny. Ako budúca zdravotná sestra študuje na zdravotníckej škole v Bratislave, kam denne dochádza. Eva má problémy s učením, posledné prázdniny na škole jej skomplikuje reparát. Nový triedny profesor jej vybaví bývanie v internáte a štipendium. Eva má viacej času na učenie, jej prospech sa zlepšuje. Potom, ako to už býva, prídu citové problémy. Eva sa spozná s typickým mestským fičúrom. Je to možno potrebná skúsenosť, aby vedela pochopiť a precítiť skutočnú lásku. Stretne ju na stužkovej slávnosti v podobe študenta Ondreja. V internátnom prostredí sa Eva začína presnejšie orientovať v ľuďoch a v sebe samej. Aj jej vzťah k rodine sa prehlbuje. Z odstupu vníma obetavosť svojich rodičov, chápe citlivejšie tradičné zvyky svojej starej matky. Z rozličných citových skúseností vychádza Eva ako dospievajúci človek, ktorý vie, čo sa od neho žiada a čo chce sám dávať a prijímať.