Šťastný pán Cyprián - Glocko, Peter: 1946- (Nová próza, 1980)
V románe Šťastný pán Cyprián sa Peter Glocko pokúsi zoširoka rekonštruovať zložitý a zaujímavý svet dnešného mladého muža. V jeho pohľade sa nám predstavuje hrdina ako komplexne pochopený jednotlivec, cez detstvo a mládenectvo poznávame i rešpektujeme jeho dnešné rozhodnutia už takmer zrelého tridsiatnika. A predsa má za sebou dosť starostí, prežíva krízové chvíle v práci a súkromnom živote, trpí pocitom dlžoby voči minulosti, hľadá si miesto v živote, svoje ťažko vykúpené šťastie. Táto téma je nepochybne veľmi aktuálna, pritom z nej autor nerobí lacné čítanie, smelo vstupuje do problematiky mestského i dedinského prostredia, vzťahov muža a ženy, vyhľadáva stretnutia s neočakávanými, netuctovými ľudmi, nebojí sa analýzy.