Posolstvo detstva - Habaj, Ivan: 1943-; Buková, Júlia: 1946-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
V okresnom meste na juhu Slovenska búrajú starú štvrť chudobných rodinných domčekov, aby na jej mieste vyrástlo nové sídlisko. Na tejto zápletke autor konfrontuje dva životné postoje: proti ľuďom, ktorých hlavným alebo i jediným cieľom je hromadenie majetku, bohatstva a iných vonkajších znakov životného úspechu, stavia prostých robotných ľudí, čo v nijakej situácií nestrácajú zo zreteľa mravné a ľudské hodnoty, ale chcú, aby náš život nebol iba blahobytnejší a pohodlnejší, ale aj čestnejší a spravodlivejší.
Ilustr. na front. a predsádke.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; próza; Habaj, Ivan (slovenský právnik, spisovateľ, prozaik, 15.5.1943 Urmince -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); slovenská literatúra - texty; Slovensko - južné; Slovensko - južné; Buková, Júlia (slovenská akademická maliarka, umelecky pôsobí zrejme vo všetkých oblastiach, ktoré súvisia s kreslením. Jej tvorivá výtvarná činnosť je skutočne obdivuhodná: maľba, voľná grafika, ex-libris, knižná ilustrácia, úžitková grafika - známková tvorba, karikatúra a kreslený humor. * 18.01.1946 Banská Bystrica, Slovensko -)