Poľné samoty - Habaj, Ivan: 1943-; Krátky, Ľubomír: 1939- (Bratislava Smena, 1979)
Šesť próz, ktoré autor zhrnul do knihy Poľné samoty, predstavuje myšlienkovo aj slovesné črty Habajových predošlých kníh. Nezastiera, tragiku ľudského života, takmer v každej próze však demonštruuje nové dimenzie vzťahov, hľadá riešenie nových konfliktov ľudí aj myšlienok. Životné osudy ľudí z poľných samôttak dostávajú spoločenský, kolektívny rozmer, ktorý v konečnom dôsledku prekonáva každú samotu i osamotenosť.
Z obsahu: Agátový les. Kŕdlik oviec. Keď dozreli čerešne. Otec. Potomci. Len výhľad z kuchyne.
Mimo edície.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; psychologické poviedky; Habaj, Ivan (slovenský právnik, spisovateľ, prozaik, 15.5.1943 Urmince -); próza; Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); slovenská literatúra - texty