Kolonisti 3 - Habaj, Ivan: 1943-; Lehmden, Milan: 1949-; Blažo, Pavol: 1943-; Marušiak, Jozef: 1932- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
Autor v trilógii rozpráva o osudoch ľuďoch zo Žitného ostrova. V prvej časti zobrazuje osudy slovenských roľníkov, ktorí po prvej svetovej vojne z biedy horských políčok odišli hľadať šťastie na úrodné roviny južného Slovenska.Keď vybŕdnu z počiatočných ťažkostí života v novom prostredí a začnú sa cítiť na Žitnom ostrove ako doma, prichádza rok 1938, Mníchov, Viedenská arbitráž a nútený odchod Slovákov z územia, ktoré predtým patrilo Maďarsku.O ďalších osudoch rozpráva v druhej časti, keď sa obyvatelia Lipovej osady vracajú naspäť na Žitný ostrov. Dozvedáme sa retrospektívne, č zažili počas vojny.Zavŕšením románu je 3. časť, so silným obrazom veľkej dunajskej povodne z roku 1965 ako aj nie vždy idylickom spolužití Slovákov a Maďarov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; povodne dunajské; dunajské povodne; r. 1965; dedinské prostredie; Habaj, Ivan (slovenský právnik, spisovateľ, prozaik, 15.5.1943 Urmince -); Lehmden, Milan (slovenský výtvarník, ilustrátor, profesor. * 10.12.1949 Dubnica nad Váhom -); skutočné príbehy; Žitný ostrov - oblasť (južné Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Žitný ostrov - oblasť (južné Slovensko); Dunaj - rieka (Slovensko); Dunaj - rieka (Slovensko); Slovensko - južné; Slovensko - južné; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)