Kroky času: Hlad. Dražba. Stržne. Nástup. Jar. Chvat - Hagara, Ladislav: 1944- (Osveta, 1979)
Novelistická zbierka Kroky času pútavo približuje uzlové body našich novších dejín, zväčša skutočné udalosti z hornonitrianskeho prostredia. Napísal ju mladý človek vyprovokovaný onými dramatickými skúsenosťami otcov. Autor si všíma najmú ubité a pokorované spoločenské vrstvy. Zobrazuje ich vášnivý pohyb a zrážky, húževnaté úsilie o chieb každodenný, o holú existenciu, ale aj túžbu preklenúť dedičnú poníženosť, závislosť a podrobenosť.