Slnko práve klesalo - Halás, Miroslav: 1954- (Pôvodná tvorba, 1979)
Miroslav Halás si vo svojich prózach všíma najmä mladých ľudí, ktorí sa ocitli bez tradičnej opory (otec, mama). Sú zdanlivo osamotení, preto si uvedomujú, že každý konflikt musia riešiť vlastnými silami. Majú však dostatok energie na to, aby nové životné pravdy nielen pasívne prijímali, ale aby ich hlavne aktívne, vlastnými schopnosťami a možnosťami objavovali. Neraz sa stáva, že zlomové situácie vyústia v ich neprospech, no najdôležitejšie je to, že mladý hrdina v Halásových poviedkach nerezignuje, stále znovu sa za svoje životné presvedčenie zasadzuje.