Zápisky lekára - Hálek, Ivan: 1872-1945 (Slovenský spisovateľ, 1972)
Ivan Hálek, syn českého básnika Vítězslava Hálka, lekár, osvetový pracovník, vykonával lekársku prax na Kysuciach (v rokoch 1901-1939), rôzne príhody a pozorovania spracoval vo svojich zápiskoch. Týkajú sa však výlučne obdobia pred prvou svetovou vojnou a pojednávajú o Hornotrenčanoch uhorského Slovenska. Nevložil do nich pozorovania obyvateľstva z iných krajov, i keď s nimi prichádzal do styku, ani pozorovania z dôb po svetovej vojne.