Zápisky lekára - Hálek, Ivan: 1872-1945; Prudilová, Ľubica; Medveď, Ján Bajdoš: 1926- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1972)
Ivan Hálek, syn českého básnika Vítězslava Hálka, lekár, osvetový pracovník, vykonával lekársku prax na Kysuciach (v rokoch 1901-1939), rôzne príhody a pozorovania spracoval vo svojich zápiskoch. Týkajú sa však výlučne obdobia pred prvou svetovou vojnou a pojednávajú o Hornotrenčanoch uhorského Slovenska. Nevložil do nich pozorovania obyvateľstva z iných krajov, i keď s nimi prichádzal do styku, ani pozorovania z dôb po svetovej vojne.
Obsah: Úvodom. K novému vydaniu. Kysuce. Zápisky lekára. Vydavateľská poznámka.
Keywords: romány autorské; Hálek, Ivan (český lekár a osvetový pracovník, spisovateľ, publicista, 11.11.1872 Praha - 17.2.1945 Praha); životopisné spomienky; biografické spomienky; spomienky biografické; lekárske prostredie; próza; česká literatúra - texty; Kysuce - oblasť (Slovensko); Kysuce - oblasť (Slovensko); Medveď, Ján Bajdoš (bol slovenským redaktorom denníka ĽUD, redaktorom vo Vydavateľstve slovenský spisovateľ. Uverejnil 23 knižných spomienkových titulov významných slovenských osobností. * 27.12.1926 Čierny Balog, Slovensko -)