Červené víno 1 - Hečko, František: 1905-1960 (Slovenský spisovateľ, 1989)
Prvá časť jedinečnej románovej kroniky rodu Habdžovcov z rázovitej západoslovenskej vinárskej obce Vlčindol. Kristína ohrdne bohatého gazdu a vydá sa za nemajetného mládenca, aby s ním s láskou znášala každodennú lopotu pri obrábaní viníc a dorábaní vína. V románe ožíva slovenská dedina zo začiatku minulého storočia. Čitateľ so zatajeným dychom sleduje drámy, ktorými hrdinovia prechádzajú v Rakúsko-Uhorsku, v prvej svetovej vojne a napokon vo vlastnom štáte. Román patrí medzi vrcholy modernej slovenskej prózy.