Červené víno 1 - Hečko, František: 1905-1960; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1989)
Prvá časť jedinečnej románovej kroniky rodu Habdžovcov z rázovitej západoslovenskej vinárskej obce Vlčindol. Kristína ohrdne bohatého gazdu a vydá sa za nemajetného mládenca, aby s ním s láskou znášala každodennú lopotu pri obrábaní viníc a dorábaní vína. V románe ožíva slovenská dedina zo začiatku minulého storočia. Čitateľ so zatajeným dychom sleduje drámy, ktorými hrdinovia prechádzajú v Rakúsko-Uhorsku, v prvej svetovej vojne a napokon vo vlastnom štáte. Román patrí medzi vrcholy modernej slovenskej prózy.
Mimo edície.
Keywords: Hečko, František (slovenský spisovateľ, predstaviteľ socialistického realizmu, básnik, prozaik. * 10.06.1905 Suchá nad Parnou, Slovensko - 01.03.1960 Martin, Slovensko); romány autorské; historické romány; 19.-20. stor; spoločenské romány; dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)