Drevená dedina: Román - Hečko, František: 1905-1960; Linzboth, Juraj: 1930-; Medveď, Ján Bajdoš: 1926- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1977)
V Drevenej dedine sa autor usiluje zachytiť prechod od dediny patriarchálnej a kapitalistickej k dedine socialistickej, ktorá prechádza od primitívnej individuálnej malovýroby k družstevnej veľkovýrobe a spolu s tým premieňa i celý svoj charakter, svoje spoločenské vzťahy, svoj predstavový svet, celé svoje životné zacielenie. Autorovi sa podarilo preniknúť a absorbovať všetky nekonečné podrobnosti tejto zmeny. Téma románu je o združstevňovaní povojnového slovenského vidieka. Dej sa odohráva na Orave, hlavnú tému deja tvoria osudy troch generácií roľníckej rodiny. Dej sa točí hlavne okolo postavy starého Púplavu, ktorý po skončení druhej svetovej vojny začne organizovať nový život v dedine a bojuje za opätovné vybudovanie osady Mrzáčky, ktorú na sklonku vojny vypálili nemecký vojaci. Kniha má 22 kapitol a končí sa tradične používaným (K o n i e c) v závere.
Edičné a bibliografické poznámky.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; dedinské prostredie; socializácia dediny; próza; Hečko, František (slovenský spisovateľ, predstaviteľ socialistického realizmu, básnik, prozaik. * 10.06.1905 Suchá nad Parnou, Slovensko - 01.03.1960 Martin, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Linzboth, Juraj (slovenský grafický dizajnér, typograf, fotograf, grafik. * 31.10.1930 Bratislava, Slovensko -); Medveď, Ján Bajdoš (bol slovenským redaktorom denníka ĽUD, redaktorom vo Vydavateľstve slovenský spisovateľ. Uverejnil 23 knižných spomienkových titulov významných slovenských osobností. * 27.12.1926 Čierny Balog, Slovensko -)