Svätá tma - Hečko, František: 1905-1960 (Vybrané spisy Františka Hečku, 1980)
Román, námet ktorého autor čerpal z vinohradníckej obce Dubníky, teda kraja, ktorý opísal už v Červenom víne. Odohráva sa v období 2. svetovej vojny a vyniká útočnou satirou až výsmechom všetkého zlého a protiľudového, najmä pokrivené mravy malomeštiackej inteligencie a kňazov s ich morálkou a protiľudovou podobou...