Návraty: Zbojnícka balada. Ius Gladii. Sen. Očista. Lendacké zvony. Záruba je taká a iné - Horák, Jozef: 1907-1974 (Slovenský spisovateľ, 1973)
Kniha čarovných výpovedí o slovenskom človeku a jeho údele v minulosti i novšej etape spoločenského vývoja, obsahuje poviedky historické, baladické o podsitnianskych horaloch, krehké ľúbostné osudy, vojnové drámy, ale i optimistické obrazy z povojnových rokov. Kniha vyšla pri príležitosti nedožitej sedemdesiatky autora.