Návraty: Zbojnícka balada. Ius Gladii. Sen. Očista. Lendacké zvony. Záruba je taká a iné - Horák, Jozef: 1907-1974; Sigetová, Agnesa: 1939-2004; Medveď, Ján Bajdoš: 1926- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1973)
Kniha čarovných výpovedí o slovenskom človeku a jeho údele v minulosti i novšej etape spoločenského vývoja, obsahuje poviedky historické, baladické o podsitnianskych horaloch, krehké ľúbostné osudy, vojnové drámy, ale i optimistické obrazy z povojnových rokov. Kniha vyšla pri príležitosti nedožitej sedemdesiatky autora.
Nad novelami Jozefa Horáka. Bibliografické poznámky.
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; epické novely; sociálne novely; psychologické poviedky; zbojnícke balady; podsitnianská oblasť; Horák, Jozef (slovenský prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, zberateľ slovenských povestí. * 30.01.1907 Štefultov, Slovensko - 11.06.1974 Prešov, pochovaný je v Banskej Štiavnici, Slovensko); Sigetová, Agnesa (slovenská maliarka grotesky, výtvarníčka, knižná ilustrátorka. * 05.06.1939 v Behynciach, Slovensko - 19.03.2004 v Bratislave, Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Sitno - oblasť (Slovensko); Sitno - oblasť (Slovensko); Medveď, Ján Bajdoš (bol slovenským redaktorom denníka ĽUD, redaktorom vo Vydavateľstve slovenský spisovateľ. Uverejnil 23 knižných spomienkových titulov významných slovenských osobností. * 27.12.1926 Čierny Balog, Slovensko -)