Smrť kráča k zlatému mestu: Kurucká nôta. Suum cuique. Zátišie so smrťou - Horák, Jozef: 1907-1974 (Hviezdoslavova knižnica, 1978)
V románe Smrť kráča k zlatému mestu rozšíril Hronský svoj záber aj na život ľudu, na ťažké sociálne položenie štiavnických baníkov, a príbeh zasadil do širokého rámca dobových spoločensko-politických udalostí. Príbeh, ktorí má niekoľko dejových pásiem, situoval Horák do čias kuruckého povstania začiatkom 18. storočia.