Smrť kráča k zlatému mestu: Kurucká nôta. Suum cuique. Zátišie so smrťou - Horák, Jozef: 1907-1974; Bačík, Emil: 1929-1999; Imro, Igor: 1943- (Bratislava Tatran, 1978)
V románe Smrť kráča k zlatému mestu rozšíril Hronský svoj záber aj na život ľudu, na ťažké sociálne položenie štiavnických baníkov, a príbeh zasadil do širokého rámca dobových spoločensko-politických udalostí. Príbeh, ktorí má niekoľko dejových pásiem, situoval Horák do čias kuruckého povstania začiatkom 18. storočia.
Keywords: romány autorské; historické romány; 18. stor; Horák, Jozef (slovenský prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, zberateľ slovenských povestí. * 30.01.1907 Štefultov, Slovensko - 11.06.1974 Prešov, pochovaný je v Banskej Štiavnici, Slovensko); Banská Štiavnica (Slovensko); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); sociálne romány; spoločenské romány; banícke prostredie; štiavnickí baníci; próza; slovenská literatúra - texty; Banská Štiavnica (Slovensko); Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); Juráková-Ranostajová, Zora (slovenská prekladateľka z angličtiny. * 1948 Slovensko -)