Zlaté mesto: Historický román - Horák, Jozef: 1907-1974 (Meteor, 1974)
Spisovateľ Jozef Horák, laureát štátnej ceny, oslávil svoje rodné mesto - Banskú Štiavnicu - historickým románom Zlaté mesto, ktoré už pri prvom vydaní vzbudilo zaslúženú pozornosť slovenských čitateľov i kritiky. Banská Štiavnica, ktorej slávu obnovujú dnes iní, noví ľudia, potrebovala už v 13. storočí novú kv. Noví osídlenci prišli z ďalekého Nemecka, privábení leskom zlata, ktoré skrývali slovenské hory. Zlato bolo po stáročia v tomto meste a na jeho krásnom okolí hlavnou témou rozhovorov, náplňou práce jeho obyvateľstva zdrojom obživy, ale aj intríg, závisti, nenávisti a krívd. Zlato prilákalo do Banskej Štiavice početnú skupinu nemeckých kolonistov, ktorých potomci podstane ovplyvnili ďaľie osudy mesta, vzťahy medzi ľuďmi.