Neznámy Jánošík - Kočiš, Jozef: 1928-2013 (Osveta, 1986)
Hoci sa o Juraja Jánošíka zaujímali spisovatelia, básnici, maliari, hudobní skladatelia a filmoví režiséri, v skutočnosti zostával pomerne neznámy. Pre medzerovitosť autentických písomných prameňov azda nikdy nebude ani možné dôkladnejšie poznať celú faktografiu jeho krátkeho života. Získať niektoré ďalšie poznatky o skutočnom a opravdivom Jánošíkovi, o čase, v ktorom žil i pohnútkach jeho konania je cieľom tejto štúdie. Je priam symbolické, že väčšinu historických, pôvodných a hodnoverných prameňov o Jánošíkovi opatruje bytčiansky Štátny oblastný archív, sídliaci v zámku, v ktorom sa Jánošík a Uhorčík kedysi zdržiavali. Práve prostredníctvom niektorých doteraz neznámych archívnych dokumentov stáva sa Jánošík známejším. Nové výskumy ukazujú, že nielen legendárny, ale aj skutočný Jánošík si právom zaslúži to miesto, ktoré mu vyhradila aj ľudová tradícia.