Neznámy Jánošík - Kočiš, Jozef: 1928-2013; Kováčiková, Helena; Péchy, František; Sunega, František; Žiak, Dalimír (Martin Osveta, 1986)
Hoci sa o Juraja Jánošíka zaujímali spisovatelia, básnici, maliari, hudobní skladatelia a filmoví režiséri, v skutočnosti zostával pomerne neznámy. Pre medzerovitosť autentických písomných prameňov azda nikdy nebude ani možné dôkladnejšie poznať celú faktografiu jeho krátkeho života. Získať niektoré ďalšie poznatky o skutočnom a opravdivom Jánošíkovi, o čase, v ktorom žil i pohnútkach jeho konania je cieľom tejto štúdie. Je priam symbolické, že väčšinu historických, pôvodných a hodnoverných prameňov o Jánošíkovi opatruje bytčiansky Štátny oblastný archív, sídliaci v zámku, v ktorom sa Jánošík a Uhorčík kedysi zdržiavali. Práve prostredníctvom niektorých doteraz neznámych archívnych dokumentov stáva sa Jánošík známejším. Nové výskumy ukazujú, že nielen legendárny, ale aj skutočný Jánošík si právom zaslúži to miesto, ktoré mu vyhradila aj ľudová tradícia.
Obsah: Predhovor. Sklamané nádeje. Po trenčianskej bitke. Na Bytčianskom zámku. Malohontianska epizóda. Súd nad Jánošíkom. Uhorčíkovo svedectvo. Nepokojné časy. Po rokoch. Poznámky. Literatúra. Resumé v jazyku rus., nem., franc., poľ. a maď.
Keywords: dejiny slovenské; dejiny stredoveké a novoveké; 15.-16. stor; biografie; Kočiš, Jozef (bol slovenský historik, archivár, autor literatúry faktu. Patrí medzi uznávaných teoretikov archivistiky ako vedy. Rozpracoval metodiku spracovaní a sprístupňovaní archívnych fondov historických žúp od 16. do 20. storočia. * 23.01.1928 Hurbanovo, Slovensko - 04.01.2013 Beluša, Slovensko); životopisy; Slovensko; Jánošík, Juraj (slovenský ľudový hrdina, legendárny zbojnícky kapitán hôrnych chlapcov, bojovník za slobodu a práva poddanského, ľudu proti feudálnej svojvôli. Nar. 25.01.1688 Terchová - okolo 18.03.1713 Liptovský Mikuláš, Slovensko); osobnosti historické; Slovensko; Turzo, Jozef (slovenský výtvarník, maliar, grafik, typograf. * 14.10.1930 Slovensko-)