Rozprávky pre dievčatko - Feldeková, Oľga: 1943- (Poslušné písmenká, 1975)
Bolo raz jedno mestečko, v tom mestečku bolo námestie, na námestí bol jarmok a na tom jarmoku chcel sedliak predať druhému sedliakovi žrebca. Ľudia z mestečka sa prizerali a medzi nimi sa prizeralo jedno malé dievčatko. A čo sa nestalo! V jednej chvíli sa žrebec postavil na zadné nohy, zaerdžal a začal po námestí skákať. Keď sa splaší kôň, vždy sa treba pritlačiť k plotu alebo k domu, aby vás kôň neposkákal. Všetci ľudia z mestečka to vedeli. Len malé dievčatko to nevedelo. Stálo uprostred námestia a prizeralo sa na splašeného koňa. Žrebec sa rozbehol proti dievčatku a preskočil ho. Koho raz preskočí žrebec, ten bude maličký, aj keď bude dospelý.