Rozprávky pre dievčatko - Feldeková, Oľga: 1943-; Dressler, Ján: 1939-; Ferková, Hana: 1927-2005 (Mladé letá Bratislava, 1975)
Bolo raz jedno mestečko, v tom mestečku bolo námestie, na námestí bol jarmok a na tom jarmoku chcel sedliak predať druhému sedliakovi žrebca. Ľudia z mestečka sa prizerali a medzi nimi sa prizeralo jedno malé dievčatko. A čo sa nestalo! V jednej chvíli sa žrebec postavil na zadné nohy, zaerdžal a začal po námestí skákať. Keď sa splaší kôň, vždy sa treba pritlačiť k plotu alebo k domu, aby vás kôň neposkákal. Všetci ľudia z mestečka to vedeli. Len malé dievčatko to nevedelo. Stálo uprostred námestia a prizeralo sa na splašeného koňa. Žrebec sa rozbehol proti dievčatku a preskočil ho. Koho raz preskočí žrebec, ten bude maličký, aj keď bude dospelý.
Obsah: Začiatok rozprávky o dievčatku, ktoré preskočil žrebec. Rozprávka o lúčoch. Rozprávka o husi, ktorá sa pozerala do hora. Rozprávka o mene najkrajšieho chlapca na svete. Rozprávka o lietajúcom koberci. Rozprávka o švihadle pre mamičku. Rozprávka o šachistovi. Rozprávka o očiach. Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; fantazijné rozprávky; próza; slovenská literatúra - texty; Feldeková, Oľga, rodená Lukáčiová (slovenská prozaička, publicistka, novinárka, scénáristka, dramatička a prekladateľka, manželka spisovateľa Ľubomíra Feldeka. * 28.03.1943 Martin, Slovensko -); Ferková, Hana, rodným menom Strýčková (slovenská spisovateľka, prekladateľka, editorka, redaktorka vydavateľstva Mladé letá. Manžel Vladimír Ferko (1925-2002). * 13.12.1927 Košúty, okres Galanta, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko); pre čitateľov od 6 rokov