Memento : (Memento) - John, Radek: 1954- (Rovesník, 1989)
Memento je román o narkomanoch. Táto veta síce hovorí to najdôležitejšie, ale zďaleka nie všetko. Predovšetkým nevypovedá o tom, že autor pojal svoju prózu ako svedeckú výpoveď - v žiadnom prípade však nie príbeh o nich, ale ako ich príbeh. Čitateľ sa ocitá do strede diania, v živote tých, ktorí prepadli droge, pre ktorých sa stáva fetovanie hlavným či skôr jediným zmyslom života, ktorí sa zosúvajú na šikmú plochu sebazničujúcej vášne ku konečnej skaze. V Memente nezískame len poučenie, varovanie, výstrahu, ale prenikáme do ľudských osudov, bytostne cítime, ako málo stačí, aby sa život človeka zrútil do márneho a bezútešného živorenia.