Barbari tiahnu Európou - Enevold, Karen: 1896-1993 (Meteor, 1980)
Historický román dánskej autorky. Starí germánski Cimbrovia, o ktorých rímski klasici píšu, že jedli surové mäso, sídlili kedysi na Jutskom polostrove v dnešnom Dánsku a koncom 2. storočia pred n.l. sa vydali na ďalekú púť po Európe. Toto je námet príbehu, hlavnou postavou je kňažka - strážkyňa ohňa Valborg...