Kráľovnin pirát : (A királynő kalóza) - Rónaszegi, Miklós: 1930- (Východoslovenské vydavateľstvo, 1981)
Rozsiahly dobrodružný román čerpá námet z anglickej histórie na konci 16. storočia za vlády kráľovnej Alžbety I. Dej románu sa odvíja vo viacerých vzájomne sa prelínajúcich rovinách. Začína sa sťahovaním bandy žobrákov do Londýna, čo bolo pre toto obdobie charakteristické, no zameraný je predovšetkým na osudy kráľovninho piráta Francisa Drakea a jeho pirátsku plavbu okolo sveta. Počas jeho plavby poráža jednu španielsku loď za druhou, nevyhýba sa nijakým nebezpečenstvám a napokon priváža do Anglicka nesmierne bohatú korisť. Jeho cesta je plná dobrodružstiev, nechýbajú ani nezhody vo vlastných radoch - vzbura na lodi, ktorá sa končí popravou jej iniciátora, ani hrdinský zápas námorníkov s rozbúreným morom, ani stretnutia a boje s domorodým obyvateľstvom Afriky a Južnej Ameriky.