Obetný baránok : (The Scapegoat) - Du Maurier, Daphne: 1907-1989 (Slovenský spisovateľ, 2002)
Historik John, ako mnohí jeho rovesníci trpiaci krízou osobnosti, rekapituluje svoj život s neveľmi lichotivým záverom. Jediným východiskom z neľahkého z neľahkého položenia sa mu vidí pobyt v cisterciánskom kláštore. Plán mu skríži nečakaná náhoda - stretnutie s dvojníkom aristokratického pôvodu, ktorý má úplne opačné starosti. Nik s rodiny grófa de Gué netuší, kto ho zastúpil v rodine a v podnikaní. Aj Johnovi sa otvára nový svet - nové známosti, nové skúsenosti a najmä dramatické vzťahy medzi ľuďmi žijúcimi pod jednou strechou. Napriek tragédii, ktorú nevdojak spôsobí svojím správaním na poľovačke, náklonnosť k novozískaným príbuzným napĺňa muža, ktorý až teraz oceňuje čaro rodinného tepla, odhodlaním ísť až do drastickej krajnosti, aby si uchránil, čo konečne nadobudol.