Júlia - Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937 (Naša tvorba, 1964)
Pozoruhodným dielom historickej prózy bol román "Júlia" (vydaná v r.1930) popisujúci zápas breznianskych mešťanov so zvôľou a podlosťou lupčianskeho panstva.