Júlia - Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937; Mráz, Andrej: 1904-1964; Štrba, Gabriel: 1932-; Gerdová, Libuša (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1964)
Pozoruhodným dielom historickej prózy bol román "Júlia" (vydaná v r.1930) popisujúci zápas breznianskych mešťanov so zvôľou a podlosťou lupčianskeho panstva.
Doslov: Rázusov prvý historický román. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; Rázus, Martin (slovenský básnik tzv. prechodnej generácie, prozaik Slovenskej moderny, bol jedným zo zakladateľov klasickej literatúry pre deti a mládež, esejista, dramatik, publicista, politik a evanjelický kňaz. Brat Márie Rázusovej-Martákovej. Nar. 18.10.1888 Vrbica, v súčastnosti časť Liptovského Mikuláša, Slovensko - 08.08.1937 Brezno, Slovensko); Mráz, Andrej (slovenský literárny a divadelný historik a kritik, 28.11.1904 Petrovec, Juhoslávia - 29.5.1964 Bratislava); próza; slovenská literatúra - texty; Brezno (Slovensko); Brezno (Slovensko); pre čitateľov od 13 rokov; Štrba, Gabriel (slovenské grafik a maliar, žiak K. Svolinského. Tvorí v oblasti voľnej grafiky a ilustrácie (E. Zola: Radosť žiť), významná je tiež známkové a architektonická tvorba (stucco lustro pre Kultúrny dom Slovenky v Banskej Bystrici). * 06.04.1932 Slovensko -)