Krčmársky kráľ - Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937 (Naša tvorba, 1966)
Krčmársky kráľ ja azda najlepší Rázusov historický román. Ožíva v ňom horehronské dediny, hostince a ich majitelia. Dej je zaujímavý a bohatý, je v ňom plno zvratov, verne sú v ňom zachytené dobové raálie a kus histórie Horehronia.