Krčmársky kráľ - Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937; Gregorec, Ján: 1914-1982; Weiner-Kráľ, Imrich: 1901-1978 (Bratislava Tatran, 1966)
Krčmársky kráľ ja azda najlepší Rázusov historický román. Ožíva v ňom horehronské dediny, hostince a ich majitelia. Dej je zaujímavý a bohatý, je v ňom plno zvratov, verne sú v ňom zachytené dobové raálie a kus histórie Horehronia.
Doslov.
Keywords: romány autorské; historické romány; sociálne romány; dedinské prostredie; próza; Rázus, Martin (slovenský básnik tzv. prechodnej generácie, prozaik Slovenskej moderny, bol jedným zo zakladateľov klasickej literatúry pre deti a mládež, esejista, dramatik, publicista, politik a evanjelický kňaz. Brat Márie Rázusovej-Martákovej. Nar. 18.10.1888 Vrbica, v súčastnosti časť Liptovského Mikuláša, Slovensko - 08.08.1937 Brezno, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Uhorsko; Horehronie - oblasť (Slovensko); pre čitateľov od 11 rokov; Uhorsko; Horehronie - oblasť (Slovensko); Weiner-Kráľ, Imrich (bol slovenský maliar a grafik. Bol najoriginálnejším predstaviteľom slovenského výtvarného nadrealizmu a secesného expresionizmu. * 26.10.1901 Považská Bystrica, Slovensko - 11.08.1978 Bratislava, Slovensko); Gregorec, Ján (slovenský spisovateľ. Pôsobil ako učiteľ základných škôl v Brunovciach. * 12.08.1914 Bodice, Slovensko - 10.06.1982 Bratislava, Slovensko)