Maroško - Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937; Baláž, Jozef: 1923-2006; Dudášková, Viera (Bratislava Mladé letá, 1982)
Prekrásny detský román, v ktorom autor zachytáva svoje vlastné zážitky a osudy a pútavým spôsobom ich sprostredkúva čitateľom. Hoci dielo vzniklo už pred mnohými rokmi, stále si zachováva sviežosť. Dobrodružstvá malého Maroška od jeho bezstarostných hier počas predškolského veku až po prvé roky v škole nenechajú ani dnes žiadneho malého, ba ani väčšieho čitateľa chladným. Naopak, vtiahnu každého do príbehu a nepustia až do samého konca.
Ilustr. na predsádkach. Vysvetlívky. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; sociálne romány; dedinské prostredie; chlapčenské romány; próza; Rázus, Martin (slovenský básnik tzv. prechodnej generácie, prozaik Slovenskej moderny, bol jedným zo zakladateľov klasickej literatúry pre deti a mládež, esejista, dramatik, publicista, politik a evanjelický kňaz. Brat Márie Rázusovej-Martákovej. Nar. 18.10.1888 Vrbica, v súčastnosti časť Liptovského Mikuláša, Slovensko - 08.08.1937 Brezno, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Baláž, Jozef (slovenský akademický maliar, zaslúžilý umelec, grafik, ilustrátor, nestor slovenskej známkovej tvorby, 14.3.1923 Hlohovec - 6.7.2006 Bratislava); pre čitateľov od 11 rokov