Faust 1 - Goethe, Johann Wolfgang von: 1749-1832 (Výber, 1966)
Faust, odbojník proti starým konvenciám, sa premieňa na predstaviteľa činorodého ľudstva. Táto Faustova premena je výstižným obrazom Goethovho myšlienkového vývoja. V tomto diele spracoval starú povesť, podľa ktorej tento učený doktor prepadol večnému zatrateniu. Goethe tento tradičný námet umelecky zhodnotil a vytvoril jedno z myšlienkovo najhlbších diel svetovej literatúry.