Andreas Búr Majster - Hronský, Jozef Cíger: 1896-1960; Števček, Ján: 1929-1996; Čihánková, Jarmila: 1925-; Surová, Viera (Bratislava Tatran, 1970)
Román Andreas Búr Majster je štylizovaným odrazom Hronského životnej situácie, keď je nútený emigrovať. Zaoberá sa témou osamelosti človeka, straty základných istôt, oporu hľadá v stvárnení nadčasovej témy umenia. Príbeh je situovaný do 18. ľ 19. storočia, hovorí o ľúbostnom vzťahu majstra piliara k Lucii a Amálii z Bojnického zámku. Silná je v ňom mravná problematika hriechu, obete a očisty.
Doslov: Hronského románová legenda (Ján Števček).
Keywords: romány autorské; historické romány; psychologické romány; 18.-19. stor; Bojnický zámok; zámky slovenské; Hronský, Jozef Cíger (bol slovenský učiteľ, maliar, redaktor, nakladateľ, publicista, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, neskôr tajomník a správca Matice slovenskej. * 23.02.1896 Zvolen, Slovensko - 13.07.1960 Luján, Argentína); próza; slovenská literatúra - texty; Bojnice (Slovensko); Bojnice (Slovensko); Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko)