Tomčíkovci: Zlaté hodinky. Naša lavica. Vo voze šťastia. Šoša. a iné - Hronský, Jozef Cíger: 1896-1960 (Slovenská tvorba, 1972)
Kniha krehkosti. Novela Tomčíkovci prináša kratšie poviedky s často autobiografickým nádychom. Z prvej polovice knihy rozprávajú vždy o biede, ale ich výsledným dojmom je takmer vždy šťastie. Hronskému šlo vlastne o to, ukázať, aký krehký je život na hrane nešťastia a šťastia. Ako ľahko sa môže zmeniť jedno v druhé....