Rozprávky rozmarné i poučné - Fándly, Juraj: 1750-1811 (Pamäti a dokumenty, 1973)
Rozprávky poučné - majú tradičnejšiu štruktúru s výchovnou i zábavnou fabulou. Tento žáner tvoril vtedy aj dlho potom obľúbené ľudové čítanie. Pútavou formou napísané a ľudu adresované poučenia nestratili aktuálnosť takmer do naších čias, v ich duchu sa formovali ešte generácie našich otcov, a tak sa pri nich vraciame i do vlastného detstva.