Rozprávky rozmarné i poučné - Fándly, Juraj: 1750-1811; Tibenský, Ján: 1923-2012; Nižnanský, Jožo: 1903-1976; Nižnanský, Jožo: 1903-1976; Cipár, Miroslav: 1935-; Cipár, Miroslav: 1935-; Hattala, František (Tatran Bratislava, 1973)
Rozprávky poučné - majú tradičnejšiu štruktúru s výchovnou i zábavnou fabulou. Tento žáner tvoril vtedy aj dlho potom obľúbené ľudové čítanie. Pútavou formou napísané a ľudu adresované poučenia nestratili aktuálnosť takmer do naších čias, v ich duchu sa formovali ešte generácie našich otcov, a tak sa pri nich vraciame i do vlastného detstva.
V Polemikách - sa odráža zápas o nový domáci spisovný hazyk a reformný osvietenský svetonázor, ktorého prívržencami boli aj bernolákovci.
Verše - prináša vari všetky slovenské veršované skladby a preklady Fándlyho.
Z obsahu: Juraj Fándly v slovenskom národnom obrodení a literatúre (Ján Tibenský). Rozprávky o mníchoch. Rozprávky poučné. Polemiky. Verše: Žalospev nad smrťou Márie Terézie. Latinské verše na slovensky... atď. Bibliografické poznámky. Edičná poznámka. Vysvetlivky.
Keywords: rozprávky autorské; lyricko-epické básne; poučné príbehy; humoristické príbehy; slovník nárečových výrazov; próza; poézia; slovenská literatúra - texty; Fándly, Juraj (slovenský osvietenský ľudovýchovný pracovník, rímskokatolícky kňaz, spisovateľ, entimológ - včelár. * 21.10.1750 Častá, Slovensko - 07.03.1811 Ompitál, Doľany, Slovensko); Nižnánsky, Jožo, vl. m. Jozef (slovenský autor dobrodružno-historických próz, básnik, publicista, prekladateľ. Nar. 30.08.1903 Brestovany - 07.03.1976 Bratislava); Tibenský, Ján (bol slovenský historik, editor, pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Vytvoril originálnu koncepciu národného obrodenia. Od 60. rokov 20. storočia sa venoval aj problematike vývoja vedy a techniky na území Slovenska. * 26.08.1923 Budmerice, okr. Pezinok, Slovensko - 11.05.2012 Bratislava, Slovensko); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -)