Kratochvíľne historky: Zo starého slovenského humoru a satiry - Eliáš, Michal: 1934-; kolektív autorov (Osveta, 1978)
Kratochvíľne historky predstavujú výber rozličných humoristických žánrov zachovaných v slovenskej kultúre a literatúre od najstarších čias do prvej svetovej vojny. Nájdeme v nich ukážky humornej, prozaickej, veršovanej a dramatickej tvorby ľudovej, poloľudovej i umelej.