Krstný otec : (The Godfather) - Puzo, Mario: 1920-1999 (Kométa, 1990)
Hlavná postava, Krstný otec, je vodca tajnej organizácie, no ako osoba je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Krstný otec spravuje zo svojho sídla na Long Islande obrovskú podzemnú ríšu, ktorej podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo vplyv Krstného otca siaha do všetkých oblastí amerického života - od polície a tajnej služby až k finančným magnátom. Dej románu sa rozvetvuje na mnohé strany: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto "americkej ságe" prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom násilia a krvnej pomsty - neprikrášlená a autentická tvár dnešnej Ameriky, napísaná so znalosťou prostredia a zmyslom pre gradáciu deja.