Krstný otec (The Godfather) - Puzo, Mario: 1920-1999; Ruppeldtová, Taťjana: 1921-2006; Mydlo, Svetozár: 1948-2014 (Bratislava Tatran, 1990)
Hlavná postava, Krstný otec, je vodca tajnej organizácie, no ako osoba je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Krstný otec spravuje zo svojho sídla na Long Islande obrovskú podzemnú ríšu, ktorej podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo vplyv Krstného otca siaha do všetkých oblastí amerického života - od polície a tajnej služby až k finančným magnátom. Dej románu sa rozvetvuje na mnohé strany: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto "americkej ságe" prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom násilia a krvnej pomsty - neprikrášlená a autentická tvár dnešnej Ameriky, napísaná so znalosťou prostredia a zmyslom pre gradáciu deja.
Ilustr. na front. a predsádkach.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; spoločenské romány; Puzo, Mario (americký spisovateľ a filmový scénárista, preslávili ho fiktívne príbehy o mafii, najmä kniha Krstný otec. * 15.101920 New York, Spojené štáty americké - 02.07.1999 Bay Shore, New York, Spojené štáty americké); rodinné ságy; Ruppeldtová, Taťjana (slovenská publicistka, prekladatelka. * 05.04.1921 Bratislava, Slovensko - 25.01.2006 Bratislava, Slovensko); mafia (beletria); mafia americká (beletria); sfilmované romány; próza; americká literatúra - texty; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)