Sicílčan (The Sicilian) - Puzo, Mario: 1920-1999; Žáryová-Brandoburová, Magda: 1927-2009; Imro, Igor: 1943- (Bratislava Smena, 1987)
Napínavý príbeh osudov Michaela Corleoneho, najmladšieho syna Krstného otca Vita Corleoneho, ktorý sa vracia po dvoch rokoch strávených v exile v Amerike na Sicíliu, odkiaľ musel ujsť pre vraždu vysokého policajného dôstojníka, aby zaujal miesto korunného princa corleonovskej rodiny.
Na žiadosť svojho otca mal so sebou priviesť sicílskeho banditu Salvadora Giuliana, syna jeho priateľa. Ide však o milého, bezstarostného mládenca, ktorý sa náhle zmení pri jednej roztržke s karabiniermi. Dostáva sa mimo zákon, a tak sformuje so skupinou priateľou bandu, ktorá prepadáva bohatých a obdarúva chudobných. Získava množstvo prívržencov a miestna mafia pod vedením Dona Croceho ho chce získat na svoju stranu...
Mimo edície.
Keywords: romány autorské; kriminálne romány; spoločenské romány; psychologické romány; mafia (beletria); mafia americká (beletria); próza; Puzo, Mario (americký spisovateľ a filmový scénárista, preslávili ho fiktívne príbehy o mafii, najmä kniha Krstný otec. * 15.101920 New York, Spojené štáty americké - 02.07.1999 Bay Shore, New York, Spojené štáty americké); Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); Žáryová, Magda, pseudonym Magda Brandoburová (slovenská prekladateľka umeleckej literatúry, ktorá sprostredkovala slovenským čitateľom diela významných amerických a britských autorov, napr. J. Aldridgea, E. Brontëovej, J. F. Coopera, Ch. Dickensa, W. Faulknera, G. Greena, T. Hardyho a i. * 22.02.1927 Bratislava, Slovensko - 30.01.2009 Bratislava, Slovensko); americká literatúra - texty