Temná aréna (The Dark Arena) - Puzo, Mario: 1920-1999; Kořínek, Otakar: 1946-; Cipár, Miroslav: 1935-; Imro, Igor: 1943-; Mikulajová, Eva (Bratislava Tatran, 1980)
Dej románu sa odohráva v Nemecku, presnejšie v časti porazeného Nemecka, ktorú okupovali Američania. Sem sa vracia po vojne mladý americký vojak Walter, lebo ho sem priťahuje láska k Nemke Helle. Spočiatku sa nevie zbaviť pocitu nadradenosti víťaza k porazenej, ale dramatické okolnosti zmenia jeho postoj...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; romány o láske; Puzo, Mario (americký spisovateľ a filmový scénárista, preslávili ho fiktívne príbehy o mafii, najmä kniha Krstný otec. * 15.101920 New York, Spojené štáty americké - 02.07.1999 Bay Shore, New York, Spojené štáty americké); próza; americká literatúra - texty; Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); Nemecko; Nemecko; Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -)