Pán tragáčik a templári 5. diel (Pan Samochodzik i templariusze) - Nienacki, Zbigniew: 1929-1994; Čačko, Peter: 1936- (Ikar Bratislava, 2006)
V tomto príbehu pán Tragáčik s trojicou mladých priateľov hľadá legendárny poklad templárov - rehole, ktorá pôvodne vznikla na ochranu chrámu Božieho hrobu vo Svätej zemi. Neskôr templári získali veľkú moc i bohatstvo a svoj poklad ukryli na území Poľska. Poklad hľadajú aj bohatí Petersenovci z Dánska, ktorí chceli pána Tragáčika získať za spojenca. Kto ho nájde ako prvý? Čitateľ sa nielen zabaví na pútavom príbehu, ale sa aj dozvie veľa zaujímavostí z dejín a architektúry dávnych stavieb.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; Nienacki, Zbigniew (bol poľský spisovateľ, autor úspešnej série kníh o pánovi Tragáčikovi. * 01.01.1929 Lodž, Poľsko - 23.09.1994 Morag, Poľsko); detektívne romány; Čačko, Peter (slovenský prekladateľ najmä literatúry pre deti a mládež a prózy. Prekladá z viacerých slovanských jazykov, vrátane poľštiny a lužickej srbčiny. * 1936 Slovensko -); dobrodružné romány; architektúra staroveká; templári; próza; poľská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov