Cesty kapitána Quirosa - Krupa, Viktor: 1936- (Klub mladých čitateľov, 1982)
Šalamúnove ostrovy boli objavené v roku 1000 p.n.l.. Súostrovie sa skladá zo 6 veľkých a tisícky malých ostrovov na úseku 1 600 km2 v Tichom oceáne. Ostrovy sú umiestnené do dvoch reťazcov. Nachádzajú sa tu činné sopky, ktoré spôsobujú časté zemetrasenia. Ťažia sa tu nerastné surovín ako olovo, zinok, zlato a nikel.