El Hakim : (El Hakim) - Knittel, John: 1891-1970 (Štafeta, 1968)
Rozprávačom príbehu je mladý egyptský lekár Ibrahim Gamal el Assiut, ktorý po mnohých tápaniach a hľadaniach v mladosti, po mnohých prekážkach a ťažkostiach uskutoční svoj sen, čo ho ovláda od detstva - stane sa hakimom, lekárom presláveným chirurgom. Vidíme ho vyrastať z hlinenej chatrče vo felažskej dedine, chlapčeka oduševneného svojou predstavou byť raz hakimom, sledujeme jeho cestu po Níle do Káhiry, kde chce študovať medicínu, jeho prvý úspešný chirurgický zákrok na lodi aj nepredvídané zdržanie v kraji zamorenom cholerou, prvé hrdinské boje o záchranu chorých, za ktoré skoro sám zaplatí životom.